Do góry

Desery Przepis na:

TORCIK Z JAJEK

TORCIK Z JAJEK

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 1570

może i dziwnie to brzmi torcik z jajek, ale zapewniam jest BAJECZNY, nich dowodem tego bedzie iż jakis tam czas temu pewien chlopak choc nie jest zwolennikiem slodkich specjałów dal sie "zlapać" na ten torcik i juz blisko 20 lat jest moim męzem, zas mase jajeczna uzylam do rozsmarowania na spodach biszkopotowych w blaszkach prostokatnych zalewając to galaretka..bylo tego kikla blach...to zrobilam na wlasne wesele i specyfik ten znikl co do kawalka...z torcikiem mam wiele milych wspomnień zapewniam ze ten kto go kosztowal nigdy tego smaku nie zapomni....

Składniki

  • jaja3 szt na biszkopt, 6 szt na masę
  • cukier 10 dkg na biszkopt, 1 szkl na masę
  • 4 dkg maki ziemnaczanej( do biszkoptu)
  • 4 dkg maki pszennej( do biszkoptu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( do biszkoptu)
  • mleko, 1,5 szkl
  • cukier waniliowy, 1op
  • maslo, 25 dkg
  • margaryna "kasia" lub inna nadająca się do kremu, 1/2 op
  • kakao, 2-3 łyżeczki
  • miekkie bakalie co lubimy, platki migdalowe, ew kostka ananasa z puszki( niezbyt wiele)
  • sok z cytryn, 1-3 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 jaja i 10 dkg cukru ubic mikserem do bialości dodac delikatnie obie maki i proszek wymieszac w=ylac do sredniaj tortoe=wnicy i upiec biszkopcik na spod torcika :) wystudzic albo upiec dzień wczesniej

  2. Na masę: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, wystudzić. Do chłodnego mleka dodać uprzednio rozbite i roztrzepane jaja, postawić to na ogień i ugotować jak budyń, masa bardzo zgęstnieje, gdy będzie bąble puszczać to jest dobra, gotując masę trzeba koniecznie ciągle mieszać,bo szybko przywiera do dna.

  3. Masę ponownie ostudzić, w tym czasie utrzeć na puch tłuszcze do nich dodawać po łyżce masę ostygnięto, na koniec,gdy już będzie jednolita dodać sok z 1-2 cytryn wg smaku, podzielić masę na 2 części i do jednej dodać kakao.

  4. Bakalie można dodać do jednej lub dwóch kolorów masy, jak kto woli. Tak przygotowane masy należy wyłożyć na upieczony biszkopt, można zalać galaretką lub polać chłodną polewą czekoladową. Jeżeli nie chce się nam piec podstawy można na nią użyć gotowego biszkoptu, lub biszkopcików, dobrze też wychodzi na spodzie półkruchym, można też zostawić samą masę

  5. Najlepsza w tym cieście jest masa- BAJECZNA Torcik trzeba przechowywać w lodówce, przed podaniiem5-6gdzin minimum.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń