Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z wiśniami

Torcik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2887

Dodano:

Odsłon: 383

Tort z kremem jogurtowym i wiśniami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • OWOCE:
  • 1/2 słoika drylowanych wiśni 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej -tz.110 g.
  • KREM JOGURTOWO-CZEKOLADOWY:
  • -1 gorzka czekolada-100 g. -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru
  • -200 g.jogurtu greckiego -1 śmietan-fix -1 łyżka żelatyny -1/3 szklanki wody
  • POLEWA:
  • -60 g. masła -2,5 łyżek cukru pudru -1 łyżka kakao
  • -1 łyżka wody -1 łyżeczka żelatyny -2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • RÓŻYCZKI :
  • -1 biała czekolada -1 łyżka miodu -ok.50 g. pudru cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Dobrze jest upiec dzień wcześniej.
    Robiłam dwa torty jednocześnie.

  2. Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć sokiem z wiśni.Wiśnie odsączyć.

  3. krem-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt. Miksować i ostrożnie dolewać letnią żelatynę.Krótko zmiksować.
    Krem wyłożyć na biszkopt.Rozsypać 1/4 wiśni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć.

  4. Wyłożyć pół słoiczka konfitury i rozsypać 1/4 odsączonych wiśni. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.

  5. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać cały tort. Przenieść na paterę.

  6. Różyczki: Nad parą roztopić czekoladę z miodem.
    Zdjąć z pary i porcjami dodawać puder, wymieszać, potem zagnieść. Podzielić na części. Robić wałki, które pokroić na kawałeczki. Z każdego zrobić kulkę, rozpłaszczać. Składać dachówkowo po 5 szt. Zwijać i przekroić w środku. Każdą różyczkę, wymodelować.
    Różyczki, odstawić do zastygnięcia.

  7. Różyczki ułożyć na torcie.Tort przechowywać w lodówce.

  8. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń