Do góry

Desery Przepis na:

Tort adwokatowo-śmietankowy

Tort adwokatowo-śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 3732

Sernikowy torcik.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 70g mąki
  • 2 łyżki wody
  • 90g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa adwokatowo-śmietankowa:
  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 200ml adwokatu
  • 400ml śmietany kremówki (30%)
  • Polewa:
  • 150ml adwokatu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wymieszać z wodą, dodać cukier i razem wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o wymiarach 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 30 min. Gdy biszkopt ostygnie ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę raz czekoladą do góry, raz do dołu.

  2. Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 200ml adwokatu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do żelatyny wlać adwokat, następnie wmieszać ubitą śmietanę. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki na 2 godz.

  3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać z pozostałym adwokatem. Wstawić na chwilę do lodówki, po czym lekko przemieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kolejne 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń