Do góry

Desery Przepis na:

Tort ajerkoniakowy

Tort ajerkoniakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tort ajerkoniakowy"

Składniki

  • 8 jajek
  • sól
  • 15 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • olejek pomarańczowy
  • 2 łyżki mleka
  • 250 ml kremówki 30 proc
  • 1 op. kremu ajerkoniakowego
  • owoce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, zmiksuj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek ubitych ze szczyptą soli. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. Przestudź i przekrój na trzy blaty.

  2. Do rondelka włóż pokruszoną czekoladę. Dodaj mleko. Ogrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z czekoladą. Odstaw do lodówki. Krem ajerkoniakowy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu.

  3. Do szklanki wody dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego. Nasączaj kolejno blaty i przekładaj je kremem. Wierzch i boki tortu posmaruj obficie masą czekoladową. Schłodź. Ozdób owocami.

  4. Czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal, cena 1,70 zł.

  5. Idealne pieczenie

  6. Aby biszkopt upiekł się idealnie, na początku (gdy ciasto rośnie), ogrzewaj formę od spodu. Później natomiast przełącz piekarnik na górną grzałkę. Pamiętaj też, że biszkopt z ubijanymi osobno białkami wstawia się do nagrzanego piekarnika.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń