Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy korzenny

Tort bezowy korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 232

A gdyby tak dodać do bezy przyprawę korzenną? To jedno jest pewne, dom wypełni się korzennym zapachem a beza będzie przepyszna!

Składniki

  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • pierniki 5 szt.
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Beza:
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni na termoobiegu. W misie miksera ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj po 1 łyżce cukru, tak mniej więcej raz na 1 minutę. Gdy beza będzie już błyszcząca, a w rozcieranych białkach między palcami nie wyczujesz cukru dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Cały czas miksuj.

  2. Beza:
    W kolejnym kroku dodaj łyżeczkę octu winnego, a na sam koniec przyprawę korzenną. Zmiksuj wszystko razem. Teraz na papierze do pieczenia narysuj 4 okręgi i na nich rozprowadź równomiernie bezę. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temepraturę do 120 stopni, a opcję grzania zmień na góra-dół. Piecz całość przez 1 godzinę 45 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej susz jeszcze przez 1 godzinę, przy wyłączonym piekarniku.

  3. Krem:

    W garnku podgrzej śmietanę razem z piernikami i ekstraktem pomarańczowym. Zblenduj śmietanę razem z piernikami
    Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń