Do góry

Desery Przepis na:

Tort Biedronka

Przepis dnia 2016-05-15
Tort Biedronka

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 3780

Ciasto orzechowe przełożone masą orzechową i maślaną.

Składniki

  • Ciasto: 150g mąki, 200g mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jaj, 4 łyżki gorącej wody, 300g cukru
  • Nadzienie: 125g masy nugatowej, 50g krokantu z orzechów laskowych, 250g masła, 150g czekolady
  • Dekoracja: 300g czerwonej masy cukrowej, 50g brązowej masy cukrowej, 50g masy marcepanowej, paluszki w polewie czekoladowej
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę w kształcie półkuli o średnicy 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nadmiar mąki usunąć.

  2. W jednej misce wymieszać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić na puch jaja z gorącą wodą. Nadal ubijając, wsypać powoli cukier i ubijać kolejne 7 minut do uzyskania jasnej, kremowej masy. Wsypać mąkę z orzechami i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.

  3. Ciasto przelać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec na dolnej szynie piekarnika przez ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut do ostygnięcia w formie. Potem postawić do góry dnem na kratce i zdjąc formę i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przeciąć półkulę dwa razy w poziomie.

  4. Masę nugatową rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z orzechami laskowymi. Dolną część ciasta posmarować powstałą masą, nałożyć środkowy placek ciasta.

  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, a następnie dodać roztopioną czekoladę. Ok. 1/3 kremu posmarować środkowy placek ciasta i nałożyć górny placek. Całą półkulę posmarować pozostałym kremem maślanym. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, aby krem dobrze zastygł.

  6. Czerwoną masę cukrową rozwałkować cienko (2-3 mm) i wyciąć koło o średnicy ok. 28 cm. Obłożyć półkulę masą cukrową, wygładzić powierzchnię, przyciąć na brzegach. Zaznaczyć tępą stroną noża linię rozdzielającą między skrzydłami biedronki. Nastepnie rozwałkować brązową masę cukrową i wyciąc z niej półkole o średnicy 12 cm. To będzie twarz biedronki. Potem wyciąć 6-8 kółek na kropki biedronki. Z rozwałkowanej masy marcepanowej wyciąć dwa kółka na oczy biedronki. Z brązowej masy wyciąć małe kółeczka na żrenice oczu. Z masy marcepanowej uformować kulkę na nos i sznureczek na usta.

  7. Wszystkie elementy umieścić na ciele biedronki i lekko docisnąć. Z paluszków zrobić czułki i nogi biedronki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń