Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22218

Dodano:

Odsłon: 30553

Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 600 g serka mascarpone
  • 170 ml śmietany kremówki
  • 120 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 100 ml likieru kokosowego np. Malibu
  • PONCZ:
  • 200 ml likieru kokosowego
  • 200 ml wody kokosowej
  • DODATKI:
  • wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

    Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie.

    Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

    * Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

  2. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz likier kokosowy i wszystko mieszamy do odpowiedniego połączenia składników.

    * serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone

    ** część masy pozostawiamy do wykończenia tortu

  3. Każdy kawałek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego oraz wody kokosowej, a następnie smarujemy je masą. Kolejne części nakładamy na siebie, a całość smarujemy pozostałą częścią masy i obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Gotowy tort schładzamy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń