Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-orzechowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-orzechowo-wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 1129

Ciemny, puszysty biszkopt, aksamitny krem budyniowy, słodko-kwaśne wiśnie, luksusowe orzechy, a na to przepyszna czekolada. Przepis na kolejny zjawiskowy tort :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Cukier 1 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Kakao ciemne 2-3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 1/2łyżeczki
  • Do nasączenia alkohol (wódka) 6-7 łyżeczek
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
  • Mąka krupczatka 3 łyżki czubate
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Cukier 3-4 łyżek
  • Margaryna Kasia 125 gram
  • Masło 125 gram
  • Żółtko 2-3 szt.
  • Alkohol (ja użyłam wódki) 1 kieliszek
  • DEKORACJA I PRZEŁOŻENIE TORTU
  • Powidła śliwkowe
  • Wiśnie bez pestek 1 słoik
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Margaryna Palma 6 dag
  • Orzeczy włoskie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać.

    2. Mąkę pszenną, ciemne kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

    3. Ciasto przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.

    4. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na trzy części. Biszkopt nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą (proporcja 1:1)

  2. KREM BUDYNIOWY

    Na początku gotujemy własnoręcznie budyń:

    Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, do pozostałej części mleka wsypujemy obie mąki i dokładnie roztrzepujemy.

    Do gotującego się mleka powoli wlewamy mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.

    Gotowy budyń zostawiamy aż wystygnie.

    Margarynę i masło miksujemy na pulchną masę, dodajemy wystudzony budyń i żółtka i dalej ucieramy. Pod koniec dodajemy alkohol.

  3. PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Biszkopt 1 część
    2. Powidła
    3. Krem budyniowy cienka warstwa
    4. Biszkopt 2 część
    5. Powidła
    6. Krem budyniowy gruba warstwa
    7. Zmielone orzechy włoskie
    8. Biszkopt 3 część
    9. Krem budyniowy

  4. DEKORACJA

    Tort z każdej strony smarujemy kremem budyniowym.

    Wierz tortu posypujemy wiśniami i dużymi kawałkami orzechów włoskich.

    Całość polewamy roztopionymi czekoladami (w garnuszku roztapiamy margarynę z czekoladą mleczną i gorzką)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń