Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Autor: Dobry_Tydzień

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12871

Dodano: 26.05.2010

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Tort czekoladowo-orzechowy"

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka orzechów laskowych
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli. Krem: 75 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao. Dekoracja: łyżeczka kakao
  • 12 dag kulek czekoladowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy posiekaj, upraż. Orzechy, 1/4 szklanki cukru i kakao zmiksuj. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru. Dodaj mąkę i masę orzechową i wymieszaj. Białka ubij, dodaj cukier. Masę dodaj do żółtek. Piecz w temp. 180°C.

  2. Śmietanę ubij, dodaj cukier, kakao, serek i zmiksuj. Biszkopt przekrój na 4 blaty i każdy posmaruj 1/5 kremu. Resztą kremu posmaruj boki. Wierzch udekoruj kulkami, posyp kakao.

  3. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń