Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy"

Składniki

  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag mąki
  • 20 ml oleju
  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu
  • 25 dag masła
  • po 10 dag czekolady i wiórków kokosowych
  • kakao
  • cukrowe jajeczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Z białek i niepełnej szklanki cukru ubij pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Obie masy wymieszaj z mąką i olejem. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostaw w formie do przestudzenia, przekrój ciasto na 3 blaty.

  2. Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszaj tak długo, aż wystygnie. Dodaj pokrojone na kawałki masło, utrzyj gładki krem. Czekoladę rozpuść, wymieszaj z 3/4 porcji kremu. Przełóż upieczone blaty (część kremu czekoladowego odłóż do ozdoby). Boki tortu posmaruj jasnym kremem, posyp wiórkami i ozdób cukrowymi jajeczkami.

  3. Z papieru wytnij szablon zająca. Połóż na wierzchu tortu, posyp kakao. Tort ozdób pozostałym kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki, aby się schłodził.

  4. Czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 zł.

  5. Masło na krem budyniowy przed ucieraniem powinno być ogrzane do temperatury pokojowej. Zbyt twarde będzie wyjątkowo trudne do zmiksowania, a do tego po wymieszaniu z budyniem może się zwarzyć.

  6. Tort najwygodniej pokroisz szerokim nożem maczanym w gorącej wodzie.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń