Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowy z gruszkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Porcję mąki (ok. 1/3) połącz z 1/4 łyżeczki proszku i przesiej do miski. Dodaj masło, 1/4 cukru i migdały. Zagnieć ciasto i schładzaj je pół godziny. Jajka połącz z 2 łyżkami zimnej wody, 10 dag cukru i zmiksuj. Wsyp 10 dag mąki, łyżkę kakao i proszek.
Tortownicę wyłóż pergaminem i przełóż do niej czekoladowy biszkopt. Piecz go w temperaturze 200° C przez 18 minut. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na placek i ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Biszkopt wyjmij, do piekarnika wstaw blachę z plackiem z kruchego ciasta. Piecz 10 minut.
Gruszki obierz, przekrój na krzyż, usuń gniazda. Zagotuj 1/2 l wody z 10 dag cukru i sokiem cytrynowym. Włóż cząstki gruszek i gotuj 8 minut. Owoce wyjmij, a w gorącym płynie rozpuść galaretkę.
Kruchy placek ułóż na spodzie formy. Posmaruj go dżemem i przykryj biszkoptem. Odłóż 2 cząstki gruszki, a resztę wymieszaj z tężejącą galaretką i rozłóż na biszkopcie.
Śmietankę z 3 pojemników ubij z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami kakao i kawą. Krem rozsmaruj na warstwie gruszkowej i schładzaj godzinę. Resztę śmietanki ubij i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj tort rozetkami oraz cząstkami gruszek.
Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 410 kcalŹródło: Na żywo