Do góry

Desery Przepis na:

Tort filiżanka kawy

Tort filiżanka kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1275

Dodano:

Odsłon: 7177

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.

Składniki

  • biszkopt: 6 jaj wielkość M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem kawowy: 500 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jaja wielkość M
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej
  • 1/3 szklanki wina białego
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej
  • ziarenka kawy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ale stopniowo, kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści. Jak masa będzie lśniąca dodaję po jednym żółtku i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Przesiewam mąkę i proszek i , dodaję partiami i mieszam delikatnie łyżką od spodu.

  2. Cześć ciasta wylewam do kokilki którą smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Resztę ciasta wykładam do tortownicy wyłożonej papierem ale tylko dno i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni góra dół na 45 minut.

  3. Kokilkę piekę krócej, w trakcie pieczenia sprawdzam patyczkiem.

  4. Czekoladowa masa:



    Czekoladę połamaną przekłada do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z garnka dodaję miód, i mieszam, i znowu wstawiam na kąpiel wodną żeby miód się rozpuścił.Czekoladę wylewam na papier pergamin żeby wchłonął on tłuszcz z czekolady, rozsmarowuję i zostawiam do zastygnięcia. Potem zrywam od papieru i formuje jak plastelinę. Wałkuje ją na papierze przez drugi papier wtedy nie przykleja się do wałka. Wycinam pasek o szerokości filiżanki, formuję z reszty czekolada ucho i spodek.

  5. Krem:

    Masło wyjmuje z lodówki wcześniej i ucieram. Jajka z cukrem przekładam do miski i ubijam mikserem na parze. Co jakiś czas zdejmuje miskę z garnka i ubijam cały czas, jak przestygnie znowu na parę. Uważam żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę przecieram przez sitko. Jaja dodaję stopniowo po łyżce do masła i ucieram, na końcu dodaje kawę i miksuję.


    Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki.

    Boki biszkoptu obsypuję startą czekoladą, tort dekoruję ziarnami kawy i filiżanka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mona83 10 lutego 2018 Super wygląda i pewnie tak samo smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 stycznia 2018 No nie powiem nic, bo co tu dużo mówić ;)
Bajeczny tort i już czuję smak tej filiżanki ;D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń