Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 930
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 930
Składniki
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ale stopniowo, kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści. Jak masa będzie lśniąca dodaję po jednym żółtku i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Przesiewam mąkę i proszek i , dodaję partiami i mieszam delikatnie łyżką od spodu.
Cześć ciasta wylewam do kokilki którą smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Resztę ciasta wykładam do tortownicy wyłożonej papierem ale tylko dno i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni góra dół na 45 minut.
Kokilkę piekę krócej, w trakcie pieczenia sprawdzam patyczkiem.
Czekoladowa masa: Czekoladę połamaną przekłada do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z garnka dodaję miód, i mieszam, i znowu wstawiam na kąpiel wodną żeby miód się rozpuścił.Czekoladę wylewam na papier pergamin żeby wchłonął on tłuszcz z czekolady, rozsmarowuję i zostawiam do zastygnięcia. Potem zrywam od papieru i formuje jak plastelinę. Wałkuje ją na papierze przez drugi papier wtedy nie przykleja się do wałka. Wycinam pasek o szerokości filiżanki, formuję z reszty czekolada ucho i spodek.
Krem: Masło wyjmuje z lodówki wcześniej i ucieram. Jajka z cukrem przekładam do miski i ubijam mikserem na parze. Co jakiś czas zdejmuje miskę z garnka i ubijam cały czas, jak przestygnie znowu na parę. Uważam żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę przecieram przez sitko. Jaja dodaję stopniowo po łyżce do masła i ucieram, na końcu dodaje kawę i miksuję. Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki. Boki biszkoptu obsypuję startą czekoladą, tort dekoruję ziarnami kawy i filiżanka.