Do góry

Desery Przepis na:

Tort jednorożec

Tort jednorożec

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 136

Dodano:

Odsłon: 133

Tort został przełożony powidłem oraz bitą śmietaną. Grzywa jednorożca została zrobiona z kremu maślanego, natomiast róg i uszka z masy piankowej. Taki tort na pewno będzie zaskoczeniem i posmakuje każdemu. Jego wygląd na pewno przyciągnie uwagę, a uśmiech solenizanta będzie niezapomniany.

Składniki

  • biszkopt x3:
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki mąki tortowej
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • - bita śmietana typu śnieżka
  • - 150 ml zimnego mleka
  • - 1 galaretka owoce leśne
  • - 250 ml gorącej wody
  • krem maślany:
  • - 200 g miękkiego masła 82%
  • - 165 g cukru pudru
  • - 3 łyżki zimnego mleka
  • - sok z cytryny do smaku
  • - barwniki spożywcze: niebieski, fioletowy i różowy
  • masa piankowa:
  • - 40 g pianek
  • - 100 g cukru pudru
  • - 1 łyżka gorącej wody
  • - 2 patyczki do szaszłyków
  • oczy:
  • - 5 kostek gorzkiej czekolady
  • dodatkowo:
  • - powidło śliwkowe według uznania
  • - mąka ziemniaczana do podsypywania
3-4 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

  2. 2. Oczy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy. Oczy odkładamy do zastygnięcia.

  3. 3. Masa piankowa: Pianki wraz z gorącą wodą i połową cukru pudru rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodajemy pozostałą część cukru pudru i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Masa na początku będzie klejąca, ale podczas studzenia stanie się bardziej plastyczna. Podczas formowania do podsypywania używamy mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy uszy i róg. Jeden patyczek do szaszłyków przecinamy na pół i uszy oraz róg nabijamy właśnie na patyczki.

  4. 4. Krem: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Galaretkę studzimy. Lekko tężejącą stopniowo wlewamy do bitej śmietany przy tym ubijając.

  5. 5. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami i wkładamy na 2 minutki do lodówki.

  6. 6. Składanie: Biszkopty smarujemy powidłem, a następnie przekładamy kremem. Boki Tortu smarujemy kremem maślanym. Z kolorowego kremu maślanego wyciskamy za pomocą rękawów cukierniczych grzywę jednorożca. Nakładamy oczy z czekolady. Na koniec wbijamy róg i uszy.

  7. 7. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń