Do góry

Desery Przepis na:

Tort kajmakowy

Tort kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 137

Dodano:

Odsłon: 230

Pyszny kajmakowy tort idealny będzie na jakąś uroczystość.

Składniki

  • Na biszkopt x2:
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki mąki tortowej
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szczypta soli do białek
  • Na biszkopt x1:
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki mąki tortowej
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka kakao (ciemnego)
  • - szczypta soli do białek
  • Krem:
  • - 2 budynie waniliowe
  • - 0,5 litra mleka
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - 25 dag margaryny Kasia
  • - 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • Polewa:
  • - 5 dag czekolady białej
  • - 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • Dodatkowo:
  • - 5 dag czekolady białej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
    2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
    3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
    4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
    6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
    7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.

  2. 8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.

  3. 9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy.
    10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.

  4. 11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu.
    12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
    13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń