Do góry

Desery Przepis na:

Tort Lodowy

Tort Lodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 686

Dodano:

Odsłon: 537

Trzy smaki lodów, odpowiednio ze sobą zestawione, poprzeplatane z warstwami skruszonych ciasteczek i otulone chrupiącymi rurkami, tworzą elegancką i pyszną całość. Każdy kawałek lodowego tortu jest wyjątkowo smaczny i orzeźwiający. Idealny na upały!

Składniki

  • 3l. lodów waniliowych
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • 7 średnich truskawek
  • 8 ciasteczek z czekoladą
  • 5 wafelków czekoladowych
  • 46 waflowych rurek
  • 2 łyżki kakao
  • Uwagi: przepis na tortownicę : średnica 18 do 20 cm. max !
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 6 ciasteczek i 3 wafelki kroimy na małe kawałki.

  2. Brzeg tortownicy wykładamy rurkami waflowymi, a na dno wysypujemy pokrojone wafelki i ciasteczka.
    (Powinna zostać nam w zapasie jedna waflowa rurka, którą wykorzystamy później do ozdoby).

  3. Blendujemy ze sobą litr lodów, kakao oraz 2 łyżki śmietany.
    Gałkę otrzymanych lodów przekładamy na talerzyk i chowamy na później do zamrażarnika.
    Pozostałą masę przekładamy do wyłożonej ciasteczkami tortownicy.

  4. Na masę kakaową wykładamy litr lodów waniliowych.

  5. Pozostałe ciasteczka i wafelki kroimy na drobno i wysypujemy na masę z waniliowych lodów.

  6. Pozostały litr lodów blendujemy z 6 cioma truskawkami.
    Masę truskawkową wykładamy na pokruszone ciasteczka i wafelki.
    Wkładamy do zamrażalnika przynajmniej na 4h, a najlepiej na całą noc.

  7. ZDOBIENIE:

    Zdejmujemy obręcz tortownicy.
    Na środku tortu kładziemy gałkę lodów, truskawkę oraz waflową rurkę.

  8. Pozostałą śmietanę ubijamy. Przekładamy do rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Wykonujemy śmietanowe zdobienia dookoła góry tortu.

    Gotowy tort przechowujemy w zamrażalniku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń