Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort marchwiowo-cukiniowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
Cukinię osącz z nadmiaru soku. Do mąki dodaj migdały, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier puder. Żółtka utrzyj wraz z cukrem. Następnie stopniowo dosypuj suche . Dodaj startą marchewkę, cukinię oraz tłuszcz, wymieszaj.
Na koniec dodaj pianę z białek, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój, aby otrzymać dwa blaty.
W rondelku roztop masło. Dodaj jajka, cukier oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Wystudź. Do miski włóż mascarpone, śmietankę oraz cukier puder, utrzyj mikserem na gęsty krem.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem pomarańczowym i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj kremem z serka. Udekoruj skórką pomarańczową.
60 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie