Do góry

Desery Przepis na:

Tort migdałowy z karmelem

Tort migdałowy z karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tort migdałowy z karmelem"

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 15 dag + 3 łyżeczki cukru
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia l70 dag śmietany kremówki
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 1 op. dwukolorowej posypki czekoladowej; karmel: 15 dag cukru; dodatkowo: 2-3 łyżki gotowego lukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka połącz z 2 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Domieszaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studź 2 godziny, przetnij na 3 krążki.

  2. Wymieszaj 50 dag śmietany z zagęstnikiem, 3 łyżeczkami cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem. Lukier przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem.

  3. Przygotuj karmel: na patelni stop cukier. Kiedy karmel zrobi się bursztynowy, natychmiast rozsmaruj go na jednym z blatów. Wyciśnij na blat kropeczki lukru, tak by utworzyły okręgi i połącz je przeciągając po nich wykałaczką. Tak zrobisz wzorek w kształcie sieci. Uwaga, dekorację trzeba zrobić szybko bo karmel zastyga błyskawicznie. Pozostałe blaty posmaruj 2/3 śmietany. Ułóż jeden na drugim. Przykryj plackiem z karmelową siecią. Boki posmaruj pozostałą śmietaną i obsyp posypką czekoladową. Schładzaj 2 godziny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń