Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Dzień Mamy

Przepis dnia 2018-05-26
Tort na Dzień Mamy

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 134

Dodano: 08.05.2018

Odsłon: 1652

Tort z dekoracją owocową.

Składniki

  • biszkopt:
  • -7 jajek -220 g.cukru -130 g. mąki tortowej -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasączenie: -1/2 słoiczka dżemu wiśniowy-tj.180 g. -1/3 szklanki wody
  • krem jogurtowy: -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • cd.-1 jogurt grecki- 250 g. -1/2 op. serka mascarpone tj. 125 g. -13 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • krem jagodowy: -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • cd.-125 g. serka mascarpone -175 g.twarogu -200 ml. frużeliny jagodowej -13 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • krem,bita śmietana: -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone-250 g. -100 g. masła
  • cd.-1 śnieżkę -1 krem śmietankowy do tortów w proszku -30 g. cukru pudru
  • dekoracje: -pomarańcza -kiwi -truskawki -borówka amerykańska
  • cd.-malina -jabłka -owoce granatu -serduszko z arbuza
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
    nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.

  2. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    Nasączyć resztą dżemu.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  4. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.

  5. krem,bita śmietana-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem i miękkim masłem.2/3 bitej śmietany posmarować cały tort.
    Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki wokół tortu.

  6. Owoce, umyć, niektóre odpowiednio pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach.

  7. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami.

  8. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń