Do góry

Dania główne Przepis na:

tort naleśnikowy

tort naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 228

Dodano:

Odsłon: 7811

pyszne danie nie tylko dla wegetarian;)

Składniki

  • ciasto na nalesniki
  • szpinak mrożony rozdrobiony, 1 paczka
  • FETA, 1 opakowanie
  • serek wiejski, 1 opakowanie
  • pomidory z puszki, 1 opakowanie
  • przyprawy:
  • czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • śmietana, łyzka
  • beszamel
  • ser żólty starty, odrobina do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z ciasta na naleśniki smażymy naleśniki tak aby mieć ich 7 sztuk

  2. mrożony szpinak wsypujemy na patelnię i smażymy, jak się juz rozmrozi to dodaję łyżkę śmietany oraz solę i pieprzę.

  3. fetę rozdrabniam razem z serkiem wiejskim i odrobiną śmietany na gładką masę

  4. pomidory z puszki rozdrabniam widelcem i dodaję do nich dużo przypraw czyli czosnku bazylii i oregano

  5. przygotowuję beszamel, który przyda się aby dobrze "skleić" poszczególne warstwy;)

  6. etap własciwy tworzenia "tortu": układam na dnie tortownicy pierwszy naleśnik na niego daję połowę masy serkowej, potem następny naleśnik i masa szpiankowa, i następny naleśnik i pomidorki - tutaj dokładam trochę beszamelu aby nie rozpływały się - i powtarzam czynności czyli tworzę następne warstwy tak aby z każdej były po dwie.

  7. posypuję startym żółtym serem i wkładam na 15 min do rozgrzanego piekarnika ok 150 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 08 czerwca 2010 Super przepis, na pewno wypróbuję na sobotnią obiado-kolację:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 08 czerwca 2010 Bardzo podoba mi się ten przepis:)) Smaczny pomysł na sobotnią obiado-kolację:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń