Do góry

Desery Przepis na:

Tort pionowy z kremem śmietankowym i ananasem

Tort pionowy z kremem śmietankowym i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 3287

Nie za słodki, delikatny, o ciekawym wyglądzie torcik na urodziny, imieniny lub po prostu bez okazji.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • Dodatkowo:
  • syrop z ananasa do nasączenia biszkoptu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżki wody
  • kawałki ananasa do dekoracji
  • wiórki kokosowe na boki tortu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.

    Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a gdy się rozpuści żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.

  2. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowane ciasto.

    Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.

  3. W międzyczasie przygotowujemy krem, żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i pokrojonego w kostkę ananasa.

    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe prostokąty, ale nie rozłączamy ich, nasączamy syropem z ananasa i smarujemy przygotowanym kremem.

  4. Pierwszy kawałek biszkopta z kremem zwijamy jak roladę, a następne owijamy wokół niej kontynuując tam, gdzie skończył się poprzedni kawałek. Chłodzimy przez 2 godziny w lodówce.

    Pozostałą śmietanę (150 ml) ubijamy na sztywno i dodajemy przygotowaną w podobny sposób jak do kremu żelatynę.
    Śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu, rękawem z ozdobną tylką wykonujemy dowolne rozetki, dekorujemy ananasem, a boki wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń