Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Cytrynek"

Tort Cytrynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 642 Ocena: 9611

Dodano:

Odsłon: 1248

delikatny, puszysty biszkopt, mocno cytrynowy krem i delikatny krem z mascarpone ... jednym słowem smaczny, nie za słodki, wyrazisty w smaku torcik :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 6
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • budyń śmietankowy (bez cukru) 3 szt.
  • mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • Lemon curd (krem cytrynowy):
  • cytryna 2
  • jajko 2 duże
  • żółtko 2
  • cukier 15 dag
  • masło 8 dag
  • Krem śmietankowy:
  • mascarpone 20 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 500ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • dodatkowo:
  • sok z cytryny 4 łyżeczki
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt i krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej.
    Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno po żółtku, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po wyjęciu blachy z pieca zrzucić ją z wysokości ok. 40-50cm na podłogę (dzięki temu biszkopt nie opada i jest płaski jak stół). Wystudzić.

    Krem cytrynowy: W niedużym garnku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Kem cytrynowy przełożyć do miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać kremu), wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.

    W dniu przygotowania tortu.
    Biszkopty przekroić na 3 blaty.
    Krem śmietankowy: Śmietankę i serek mascarpone (schłodzone) ubić do utrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.
    Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć go 1/3 ponczu (sok z cytryny, cukier, letnia woda do uzupełnienia szklanki do pełna), rozsmarować 1/2 kremu cytrynowego, na to rozsmarować 1/3 kremu śmietankowego. Wyłożyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć 1/2 ponczu, wyłożyć resztę kremu cytrynowego, 1/3 kremu śmietankowego. Na koniec połozyć trzeci blat biszkoptowy, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu śmietankowego. Schłodzić najlepiej całą noc.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń