Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Mocca"

Tort Mocca

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 374

Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 180 g
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy 30 g
  • kakao 10 g
  • kawa rozpuszczalna 10 g
  • jajka 6 szt.
  • aromat waniliowy
  • śmietana 30 % 500 ml
  • dżem wiśniowy 300 g
  • Czekolada mleczna 200 g
  • śmietanfixy 40 g
  • woda 100 ml
  • likier kawowy 50 ml
  • śmietana 30 % 800 ml
  • Cukier puder 300 g
  • śmietanfixy 50 g
  • kawa rozpuszczalna 20 g
  • ozdoby cukiernicze
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy.
    Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym.
    Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut.
    Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników.
    Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny.
    Tort najlepiej smakuje następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 maja Świetne ciacho, raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę takich słodkości :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń