Do góry

Desery Przepis na:

* Tort rabarbarowy z bezą *

* Tort rabarbarowy z bezą *

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 394

Dodano:

Odsłon: 1137

Super ciacho którym chciałam się z Wami podzielić, chociaż przepis też ściągnięty z internetu z małymi modyfikacjami :)))

Składniki

  • 4 jajka
  • 7,5 łyżki mąki tortowej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • 1 kg rabarbaru
  • 1.5 torebki galaretki truskawkowej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag sera białego (dobrego)
  • 250 ml. śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 19 łyżek cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, 1 białko odłożyć, resztę ubić na sztywną pianę dodając 2 łyżki zimnej wody i 9 łyżek cukru, następnie kolejno dodawać po żółtku i na końcu wmieszać całą mąkę tortową, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać 10 łyżek cukru i ubijać dalej aż piana zrobi się błyszcząca.Wyłożyć ją nierówno na biszkopt robiąc odstęp 1cm. od brzegu, piec 30 min. w tem. 180C.

  2. Rabarbar pokroić na małe kawałki i zalać 3/4 szkl. wody i gotować aż rabarbar będzie miękki dodać sypką galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Gdyby masa była za mało słodka można dosłodzić.

  3. Ser: sery, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać dodać ubitą śmietankę wymieszana z rozpuszczona żelatyną. Wystudzony biszkopt przekroić na pół posmarować masą rabarbarową włożyć na chwilkę do lodówki żeby masa stężała na nią wyłoyć masę serową i przykryć drugą połową biszkoptu z bezą, ja posypałam wierzch dodatkowo kakaem. Wstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień. Smacznego :)))))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 maja 2013 Trochę przy nim pracy , ale po składnikach wiem jest przepyszny :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń