Do góry

Desery Przepis na:

Tort Rafaello

Tort Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2932

Dodano:

Odsłon: 17683

Pyszny, lekki torcik o mocnym posmaku kokosowym.

Składniki

  • Biszkopt: jajka, 4
  • cukier, 1/2 szklanki
  • mąka, 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Blat kokosowy: Białka, 4
  • Blat kokosowy: Wiórki kokosowe, 1 szklanka
  • Blat kokosowy: Cukier, 3/4 szklanki
  • Krem śmietanowy: Śmietana kremówka, 600 ml
  • Krem śmietanowy: Mleko, 1/3 szklanki
  • Krem śmietanowy: Żelatyna, 3 łyżeczki
  • Krem śmietanowy: Sok z cytryny, 1 łyżka
  • Krem śmietanowy: Wiórki kokosowe, 1 łyżka
  • Krem śmietanowy: Cukier puder, 2 łyżki
  • Krem śmietanowy: fix do śmietanki, 1
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli (lepiej się ubije). Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem. Spód   tortownicy (śr ok. 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 st. na ok 30 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty

  2. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Przelawy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st. na ok 15 min.

  3. Mleko zagotować z wiórkami, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko przestudzić. 400ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny i cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę (wlewamy powoli, cienkim strumieniem). Blaty biszkoptu nasączamy mocną herbatą z alkoholem (dałam Malibu). Połowę masy rozsmarować na biszkopcie umieszczonym w tortownicy. Na to wykładamy blat kokosowy, resztę bitej śmietany  i biszkopt. Tort wstawić do lodówki, aby masa śmietankowa stężała.

  4. Dekoracja: Pozostałe 200 ml kremówki ubijamy pod koniec dodając fix. Obsmarować nią tort, boki oprószyć wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami rafaello i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monkosia 09 czerwca 2014 Bardzo ciekawy tort, smaczny i nie za słodki. Co prawda biszkopt piekłam z innego, sprawdzonego przepisu ale reszta super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń