Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowy na bierzmowanie

Tort serowy na bierzmowanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 173

Tort na biszkopcie z masami serowymi, czekoladowymi. Tort okazjonalny na Bierzmowanie. Robiłam takie dwa torty,dla wnuczka mojego i wnuczka od brata.

Składniki

  • składniki na 1 tort. BISZKOPT:
  • -3 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń czekoladowy
  • -1 łyżka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -250 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g.cukru pudru -1/2 śnieżki -250 jogurtu greckiego
  • -125 g. serka mascarpone -2 gorzkie czekolady -20 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • 2 MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -250 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g.cukru pudru -1/2 śnieżki -250 jogurtu greckiego
  • -125 g. serka mascarpone -2 mleczne czekolady -20 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • 3 MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -250 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g.cukru pudru -1 śnieżka -250 g.jogurtu greckiego
  • -125 g. serka mascarpone -2 białe czekolady -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:-125 ml. śmietanki 30 %
  • -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku -125 g.serka mascarpone
  • -125 ml. śmietanki 30 % -1/2 kremu czekoladowego do tortów w proszku
  • -125 g. serka mascarpone
  • DRIP-CAKE:
  • -200 g. białej czekolady -70 ml.śmietanki 30 %
  • MASA PLASTYCZNA:
  • -ok.400 g. cukru pudru -100 g. glukozy, w proszku
  • -4 łyżeczki żelatyny -70 ml. wody -parę kropli olejku pomarańczowego
  • ROZETKI:-100 g. białej czekolady -100 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175*.

  2. I masa-Roztopić dwie czekolady gorzkie w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić.

  3. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość schłodzić, parę godzin w lodówce.

  4. Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.

  5. obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem śmietankowym. Potem zmiksować z serkiem mascarpone.Z drugim kremem postąpić tak samo. Z każdego kremu, odjąć po 1/3 masy do jednej miseczki i wymieszać. Najciemniejszy krem, przełożyć do rożka foliowego i wycisnąć po dwa pasy, wokół boku tortu. Z mniej ciemnym kremem postąpić tak samo. Na koniec wycisnąć biały krem. Szeroką szpatułką wyrównać boki.

  6. drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance, ostudzić do letniego, ale jeszcze lejącej konsystencji.Posmarować górę tortu a resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.

  7. dekoracje-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje i zafarbować jadalnymi barwnikami. Trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Z masy plastycznej wyciąć dekoracje na tort.

  8. Z reszty zrobić kwiatki.Zrobić dekoracje szybciej i przetrzymywać w lodówce.

  9. Ułożyć dekoracje na torcie.Kwiatki na dole tortu.
    Robiłam dwa jednocześnie ale z podwójnej porcji.

  10. rozetki-Czekoladę rozpuścić nad parą, ciągle mieszając i ostudzić do letniego. Masło zmiksować na puch, dodając po łyżce czekolady. Przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki, wokół dekoracji.
    Tort przechowywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń