Do góry

Desery Przepis na:

Tort toffi z nutą kawową

Tort toffi z nutą kawową

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 192

Dodano: 04.04.2018

Odsłon: 114

pyszny torcik z nutą kawy...

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka – 5 szt
  • Cukier- 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana –1/4 szklanki
  • Sól- szczypta
  • KREM TOFFI:
  • Śmietana 30% - 1 litr
  • Krem toffi – 1 puszka
  • Żelatyna – 2 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
  • Woda – 1/2 szklanki
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Alkohol – 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170st przez 35-40 minut Śmietanę Ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol. Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 kwietnia Super ciacho, nawet przed dziesiątą bym się skusił na jeden kawałek ... no może na dwa xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń