Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z galaretką

Tort truskawkowy z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1404

Dodano:

Odsłon: 3985

Bardzo smaczny torcik z kremem jogurtowo-serowym i truskawkami.

Składniki

  • 50 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 800 g świeżych truskawek
  • 150 g cukru
  • 12 płatków żelatyny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g kremowego serka
  • 1 galaretka np. agrestowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Okrągłą foremkę ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i chwilę chłodzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do jajek. Mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dodajemy płynną margarynę, ostrożnie mieszamy i wlewamy do foremki. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy w foremce i dopiero wyjmujemy.

  2. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka do miseczki i pokroić na kawałki. resztę zmiksować z cukrem. Jogurt i ser wymieszać na gładki krem. Płatki żelatyny namoczyć, żeby napęczniały. Następnie dobrze wycisnąć i podgrzać razem z musem truskawkowym ciagle mieszając. Tak, aby żelatyna się rozpuściła. Ostrożnie, zeby nie przegrzać! Chwilkę ostudzić i dodać łyżkę masy serowej do musu, zamieszać. Dodać kolejną łyżkę zamieszać. Robimy to, aby masa się nie zwarzyła. Następnie całą masę z żelatyna dodać do masy serowej. Wymieszać. Dodać truskawki pokrojone w kawałki.

  3. Teraz składamy nasz torcik, czyli jak mówią niektórzy, następuje montowanie torcika: biszkopt przecinamy na pół. Kładziemy na tortownicę. Najlepiej jest teraz użyć metalowej obręczy.
    Połowę masy truskawkowo- serowej kładziemy na ciasto, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkopta i wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki.
    Galaretkę przygotowujemy według przepisu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do stężenia. Następnie dekorujemy świeżymi truskawkami, śmietaną, posiekanymi pistacjami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń