Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową a synową. Synowa „poprawiła” jej słynne ciasto cytrynowe, wzbogacając je o porzeczki. W odpowiedzi teściowa zaskoczyła gości dodatkiem maku. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania!
Keksówka 25 cm
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4137
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 605
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17296
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3200
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 180
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4137
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 605
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17296
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3200
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 180
Składniki
Utrzyj jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę.
Połącz masę jajeczną z olejem – wymieszaj krótko szpatułką. Na koniec dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcji 2:1. Wmieszaj do mniejszej części mak.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 25 cm. Przelej do niej większą część ciasta. Na środek wylej pasek (rozciągający się pomiędzy krótszymi bokami keksówki) z ciasta z makiem, a na nim ułóż umyte i osuszone porzeczki.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.