Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową a synową. Synowa „poprawiła” jej słynne ciasto cytrynowe, wzbogacając je o porzeczki. W odpowiedzi teściowa zaskoczyła gości dodatkiem maku. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania!
Keksówka 25 cm
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 759
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 406
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15167
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 759
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 406
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15167
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Składniki
Utrzyj jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę.
Połącz masę jajeczną z olejem – wymieszaj krótko szpatułką. Na koniec dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcji 2:1. Wmieszaj do mniejszej części mak.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 25 cm. Przelej do niej większą część ciasta. Na środek wylej pasek (rozciągający się pomiędzy krótszymi bokami keksówki) z ciasta z makiem, a na nim ułóż umyte i osuszone porzeczki.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.