Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wiem już dawno jest po Tłustym Czwartku jednak nie tylko w ten dzień można zajadać takie pyszności prawda? I dlatego postanowiłam podzielić się kolejnym moim osobistym przepisem na pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach pączki które wykonałam samodzielnie
robot kuchenny, miska, kubek, garnek
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3330
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3330
Składniki
Należy przygotować wszystkie składniki aby uzyskały temperaturę pokojową, do miski wsypać mąkę przez środek zrobić wgłębienie i wsypać suche drożdże dodać na nie pół łyżeczki cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka NIE MOŻE BYĆ GORĄCE gdyż drożdże się zaparzą. Po bokach dodać resztę składników oraz podgrzane mleko ze śmietaną również nie może być gorące
Jak praca drożdży jest już widoczna gołym okiem wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (ja osobiście wolę ręcznie wykonać ciasto drożdżowe), gdy już wyrobione rozpuścić margarynę lub masło także do stopnia tego aby nie była gorąca. I już z margaryną wyrabiać do czasu aż cała wchłonie w ciasto, pozostawić na godzinę aby ciasto odpoczęło i wyrosło
Gdy ciasto już podrosło kolejny raz je wyrobić po czym odrywać dowolne kawałki wkładać dowolną marmoladę skleić i uformować pączka pozostawić wszystkie do wyrośnięcia na godzinę a w międzyczasie pod koniec wyrastania rozgrzać olej, jak olej już rozgrzany a pączki urosły wkładać po kilka sztuk w zależności od wielkości garnka i smażyć na złoty kolor na bardzo wolnym ogniu. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem