Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fale Dunajca to pysznie przeplatające się warstwy jasnego i czekoladowego ciasta udekorowanych wiśniami.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52435
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52435
Składniki
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Wlej ekstrakt.
Do masy dodaj ubitą pianę z białek, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i mleko, dokładnie wymieszaj.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24 x 24 cm wykładaj ciasto. Najpierw jasną część, później ciemną. Na wierzchu ułóż wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez ok. 40 minut