Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowo-imieninowy

Tort urodzinowo-imieninowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 239

Tort z kremem stracciatella i jagodowym. Tort z polewą-glacage z czekoladowymi kwiatkami.Tort zrobiłam na moje urodziny a męża imieniny, dwa lata temu.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g.cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • -1/2 szklanki wrzątku -4 łyżeczki cukru
  • KREM STRACCIATELLA:-500 ml. śmietanki 30 %
  • -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -250 g. serka mascarpone
  • -50 g. gorzkiej czekolady -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM JAGODOWY:-400 ml. śmietanki 30 %
  • -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -250 g. serka mascarpone
  • -150 ml. frużeliny jagodowej -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA-GLACAGE: -75 ml. wody
  • -12 g. żelatyny tj. 3 łyżeczki -150 g. cukru pudru -25 g. glukozy
  • -50 g. kakao -100 ml. śmietanki 30 % -100 ml.wody
  • KWIATY:-1 polewa czekoladowa, biała w pastylkach-100 g.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.

  2. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej boki.
    Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, osłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.

  3. krem 1-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.

  4. krem 2-Zrobić jak poprzedni z tym, że po serku dodać frużelinę potem żelatynę.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i całość schłodzić na kilka godzin. Można i całą noc.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na tacy.
    Można tort obtynkować jakąś masą, tort byłby równiejszy.

  6. polewa-Żelatynę rozpuścić w 75 ml. wody, odstawić do napęcznienia.
    Wymieszać puder z glukozą i kakao. Dolewać śmietankę i wodę, wymieszać. Jeżeli są grudki, to przetrzeć przez sitko. Wstawić na parę i mieszać do podgrzania. Żelatynę rozpuścić nad parą albo w mikrofalówce i domieszać do polewy. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Jak zaczyna lekko tężeć to polać cały tort. Boki posmarować.

  7. kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek z foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić podłużne kleksy na papierze.
    Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków.

  8. Pasy układać na rolkach papierowych, formując wypukłe płatki.
    Odstawiać do zastygnięcia.

  9. Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
    W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.

  10. Można podważać płatki, kawałeczkami zwiniętymi z papierowych ręczników.
    Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

  11. Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie.Można dodatkowo przykleić kleksem rozpuszczonej czekolady.Albo kłaść na nie zastygłej polewie. Tort przechowywać w lodówce.

  12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 czerwca Nie dosc ze przepyszne torty prezentujesz , to jeszcze z podziwem patrze na te finezyjne dekoracje! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń