Do góry

Desery Przepis na:

Tort w kształcie samochodu

Tort w kształcie samochodu

Autor: ekspansja-smaku

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1031

Dodano: 08.08.2016

Odsłon: 618

Przepis na tort w kształcie samochodu z filmu powrót do przyszłości. Auto przypominające kultowego DeLoreana.

Składniki

  • Masa cukrowa składniki
  • 80 dkg cukru pudru
  • 70 ml wody 15 dkg margaryny
  • 10 dkg glukozy 4 łyżeczki żelatyny
  • składniki na biszkopt
  • 35 dkg orzechów włoskich 14 jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szklanka bułki tartej 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • składniki na masę
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 serki mascarpone po 200 ml
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Masa cukrowa:
    Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) . Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder , dodajemy również stopniowe margarynę . Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor . Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.

    *Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.

  2. Biszkopt:
    orzechy mielimy w maszynce. W misce łączymy ze sobą bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z cukrami.

    Do ubitej piany wlewamy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Gotową masę biszkoptową wlewamy do brytfanki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.

    *Ponieważ każdy piekarnik piecze w swoim tempie, po 30 minutach najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem ( wykałaczką ) , czy biszkopt jest już upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy to wyciągamy biszkopt z piekarnika.

  3. Masa:
    Ubijamy śmietanę mikserem . Gdy mamy już prawie ubitą dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie bitą śmietanę mieszamy drewnianą łyżką z serkiem mascarpone.

    Sposób złożenia najlepiej widać na tym zdjęciu :


  4. * Uwaga *
    Masa śmietanowa rozpuszcza masę cukrową dlatego przed położeniem masy cukrowej smarujemy tort masą budyniową ( ja użyłam gotowej masy karpatkowej)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń