Do góry

Desery Przepis na:

Tort z białym makiem i kremem miodowym

Tort z białym makiem i kremem miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10064

Dodano:

Odsłon: 1623

Ostatnio mam same zamówienia na torty :-) a to kolejna, ciekawa odsłona, tym razem popełniona na moje urodziny :-). Połączenie delikatnego, jasnego, biszkoptu, białkowego ciasta z białym makiem i delikatnego kremu miodowego ... Polecam :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 3
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 1,5 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Placek na białkach z makiem:
  • Białko jajka ok. 28 dag (z ok. 7 jajek)
  • cukier 15 dag
  • biały mak 20 dag
  • maka pszenna 15 dag
  • olej roślinny 100ml
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • krem miodowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 750ml
  • serek mascarpone 50 dag
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • miód płynny 8-9 łyżek
  • dodatkowo:
  • woda + sok z cytryny do nasączenia białkowych blatów
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier nadal miksując. Następnie dodawać żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 24cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Wystudzić (zawsze biszkopt piekę dzień wczesnie, łatwiej się wtedy kroi).

    Ciasto białkowo-makowe: Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszac razem i dolać olej. Wymieszać i dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać razem, do połączenia się wszystkich składników.

    Przełozyć do tej samej formy, w której był pieczony biszkopt i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do wystudzenia.

  2. Krem miodowy: Śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

    W misie miksera umieścić śmietankę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny miód, skórkę z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Posmakować kremu - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej miodu.

    Składanie tortu: Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty, ciasto białkow-makowe również. Na paterę lub talerz wyłożyć 1 blat białkowo-makowy, nasączyć go wodą z cytryną, wyłożyć częśc kremu, wyrównać, położyć 1 blat biszkoptu (nie nasączać, gdyż biszkopt jest bardzo delikatny), wyłożyć kolejną częśc kremu, wyrównać, połozyć 2-gi blat białkowo-makowy, nasączyć wodą cytrynową i kolejną część kremu. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki kremu posmarować kremem. Pozostałym kremem udekorować tort według upodobań.

  3. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń