Do góry

Desery Przepis na:

Tort z maślanymi kwiatkami

Tort z maślanymi kwiatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 216

Tort urodzinowy z kremem serowym. Tort z biszkoptem z wiśniami.Tort z dekoracją kwiatową z kremem maślanym.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • OWOCE:
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • KREM SEROWY:
  • -1 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix
  • -150 g. cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanka wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • KWIATKI: -400 g. masła
  • -400 g. cukru pudru -trochę olejku pomarańczowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.

  2. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z wiśni.

  3. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec zmiksować z żelatyną ale krótko.Rozdzielić na pół i jedną część wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Rozsypać połowę odsączonych wiśni.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć.
    Wyłożyć resztę kremu.
    Rozsypać resztę wiśni.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  4. Zdjąć obręcz z tortownicy.

  5. obłożenie-Schłodzoną śmietankę zmiksować z pudrem i fixami. Posmarować cały tort.
    Można zrobić jakiś wzorek.

  6. maślany krem-Zmiksować miękkie masło, dosypując porcjami przesiany puder. Na koniec dodać parę kropli olejku.Podzielić na części i zafarbować jadalnymi farbkami.

  7. Każdy kolor zafoliować w ''kiełbaskę''. Wkładać w worki cukiernicze z odpowiednią tylką. Przygotować małe karteczki które odrobiną masy przykleić do małego odpowiedniego stelaża "gwoździa". Robić różne kwiatki i schłodzić w lodówce. To były moje pierwsze takie kwiatki, jeszcze nieudolne.

  8. Twarde kwiatki ułożyć na torcie a zielonym kolorem, zrobić listki.
    Tort przechowywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 19 czerwca Śliczny Teresko,ja jestem zakochana w tortach kwiatowych,bardzo mi się takie podobają,muszę kiedyś zrobić Twój krem serowy na próbę ;-) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń