Do góry

Desery Przepis na:

Tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną w roli głównej

Przepis dnia 2011-12-08
Tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną w roli głównej

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1789

Dodano:

Odsłon: 26611

Jest pyszny rozpływa sie w ustach, nie wymaga pieczenia, moi goście mylą go z sernikiem bo smakuje prawie tak samo...

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 margaryna bielska
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 czubata szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyzkę kakao
  • 1 zapach waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 1 paczkę biszkoptów okragłych( na spód)
  • 1 paczkę delicji
  • Przepis na dużą tortownicę-bez pieczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko wlac do garnka , zagotowac delikatnie wsypac kaszę i cały czas nieszajac na małym ogniu gotowac az zgęstnieje.Gdy gęsta dodac na końcu zapach waniliowy- wymieszac i odstawic do wystygnięcia.

  2. Margarynę zmiksowac z cukrem pudrem , dodac po jednym zółtku , na końcu połączyc z zimną kaszą.Po uzyskaniu puszystej masy podzielic na dwie częsci .jedną częsc łączymy z 2 łyzkami kakao , drugą zostawiamy białą .

  3. Spód dużej tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami , następnie masę z kakao , pózniej masę jasną , na to układamy delicje i wkładamy do lodówki

  4. Przygotowanie musu: Brzoskwinie odsaczyc z syropu , dodac 2 łyżki zelatyny -wymieszac do rozpuszczenia . Brzoskwinie miksujemy blenderem aby powstał mus.syrop z żelatyną wstawiamy na mały ogień i lekko podgrzewamy. Gdy ciepły ściągamy z ognia i mieszając dodajemy ok 3 łyżki musu aby zmniejszyc temperature i nie zrobic grudek , póżniej dodajemy resztę musu , dokładnie mieszamy , zimny wylewamy na wierzch tortu i dajemy do lodówki aby mus zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 19 grudnia 2012 ciekawy przepis. Myślę że wypróbuje a później napiszę co i jak :)) Do ulubionych :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 29 listopada 2012 Nigdy nie robiłam eksperymentu z jajkami ucieranymi na parze akurat w tym przepisie więc nie wiem czy mozna bo nie próbowałam ale jak najbardziej zachęcam do eksperymentowania i podzielenia się opinią .Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amistad 28 listopada 2012 czy można żółtka utrzeć na parze, czy to nie zepsuje masy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amistad 28 listopada 2012 no wygląda pysznie...ale utknęłam na etapie czytania o surowych jajkach bez pieczenia, oj i się zniechęciłam ech

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna1988 12 października 2012 Pyszne! Co prawda masa z kaszy mannej troche sie rozlewa ( nie wiem dlaczego) i z powodu braku blendera brzoskwinie sa w malych kawalkach ( "podziubalam widelcem) to musze przyznac, ze bardzo dobry jest ten torcik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hihidwa 16 grudnia 2011 Bardzo fajne ciacho,wygląda na bardzo łatwe,tanie i nie pracochłonne. Lecę do sklepu po kaszę!
Ląduje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darka806 08 grudnia 2011 przepraszam najmocniej za tyle pytan, ale nie wyswietlalo mi sie wiec pisalam na nowo i teraz wszystkie sie pojawily :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darka806 08 grudnia 2011 witajcie. a jak duza puszka tych brzoskwin?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń