Do góry

Desery Przepis na:

tort z pysznym kremem chałwowym…

tort z pysznym kremem chałwowym…

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 17196

Dodano:

Odsłon: 15724

ciasto tortowe jest bez jajek tortownica 22cm. Do garnka wrzucać w wymienionej kolejności podanej w składnikach

Składniki

  • ciasto tortowe: 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • krem chałwowy: 250g chałwy
  • 100ml mleka
  • o,5 kostki masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • krem czekoladowy: 2 jajka,
  • 0,5 masła.
  • 2 łyżeczki kakao
  • gorzka czekolada
  • 1/2-3/4 szklanki cukru,
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto: do miski wrzucać składniki w kolejności wymienionej w składnikach

    Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-230C. Dla pewności, że wszystko idzie po waszej myśli zaglądajcie do piekarnika co jakiś czas(tylko go nie otwierajcie, bo zrobi się zakalec!!!!!)

  2. krem chałwowy: Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając – żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.

  3. krem czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą, gęstą masę. Ubitą masę zestawić z naczynia z wodą, wsypać startą czekoladę wymieszać, wsypać kakao – mieszać aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, do masła dodawać po łyżce masę czekoladową.

  4. Ciasto przekroić na 3 częśći wyłożyc krem chałwowy na to położyłam wiśnie z kompotu, następnie ciasto-krem czekoladowy-ciasto…i dowolnie udekorować…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń