Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort ziemniaczany

Tort ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Tort ziemniaczany"

Składniki

  • 10 du żych ziemniaków
  • 6 cebul
  • 30 dag kiełbasy w plasterkach
  • np. krakowskiej
  • 30 dag sera żółtego
  • 5 łyżek cebulki prażonej
  • 1/3 kostki margaryny
  • tłuszcz do tortownicy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na cienkie plasterki. Cebule obieram i kroję w półtalarki, tak by „piórka” były jak najdłuższe.

  2. Pokrojoną cebulę smażę na złocisty kolor na margarynie, przyprawiając ją solą i pieprzem. Mieszam ją z 2 łyżkami cebulki prażonej oraz pokrojonymi ziemniakami. Przyprawiam solą i pieprzem.

  3. Tortownicę o śr. 24 cm smaruję tłuszczem. Napełniam ją warstwami z ziemniaków oraz plasterków kiełbasy.

  4. Piekę 2 godz. w 200 st. Wierzch zapiekanki posypuję startym serem i pozostałą cebulką prażoną. Piekę jeszcze 5 min.

  5. Kulinarna sztuczka: Zapiekanka będzie tym szybciej gotowa, im cieńsze zrobisz plasterki ziemniaków. Kartofle warto więc pokroić na tarce do krojenia ogórków albo w malakserze z ostrzem do robienia talarków.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń