Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini w pomidorach z ziołami

Tortellini w pomidorach z ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2740

Dodano:

Odsłon: 3574

Sklepowe półki kuszą świeżymi warzywami, ostatnio moją uwagę zwróciły pomidory. Stały się one bazą do sosu, którym polałam makaron tortellini. Całe danie wzbogacają świeże zioła, które wiosną są obowiązkowym dodatkiem.

Składniki

  • Pomidory 4-5 szt.
  • Makaron .tortellini (ulubiony smak) 250 g
  • Oregano suszone 2-3 łyżeczki
  • Bazylia suszona 2-3 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Czosnek 6 ząbków
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka natka 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • Rzeżucha 3 łyżeczki posiekane
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
    Makaron tortellini ugotować wg opisu na opakowaniu.
    Cebule obrać i drobno pokroić.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Pietruszkę, koperek, rzeżuchę umyć i drobno posiekać.

    Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej, podsmażyć chwilę cebulę i czosnek. Dodać pomidory i odcedzony makaron. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez ok. 10-15 min.

  2. Gotowe danie posypać obficie ziołami.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń