Do góry

Desery Przepis na:

Toruńskie Katarzynki zamknięte w słoiczku

Toruńskie Katarzynki zamknięte w słoiczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 162

Dodano:

Odsłon: 12598

Szybki i jakże zimowo-świateczny deser idealny na wyjścia w zimowy plener!

Składniki

  • kilka pierniczków drobno pokruszonych
  • serek mascarpone 125g
  • jogurt grecki 200g
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 owoc kaki lub 2 śliwki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 8 małych bez
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
  • ½ słoiczka ulubionych powideł lub konfitur
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1.Na dno słoiczka wykładamy pokruszone pierniczki

    2.Przygotowujemy warstwę białą: łączymy serek z jogurtem, cukrem pudrem i rozgniecionym bananem*

    * (nie musimy używać blendera czy miksera, wystarczy całość energicznie mieszać do połączenia składników, a wówczas nie musi długo się chłodzić deser w lodówce)

    3. Wykładamy ½ białej masy na pierniczki

    4. Kolejna warstwa to powidła lub konfitura

    5. Owocową warstwę przykrywamy pozostałą częścią białej masy, na którą układamy pokrojony owoc kaki lub śliwki, posypujemy przyprawą do piernika, żurawiną oraz pokrojonymi i uprażonymi orzechami włoskimi

    6. Dekorujemy bezikami oraz migdałami

    7. Chłodzimy w lodówce ok. 2h

    8. Słoiki w dłonie i do lasu marsz!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń