Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjne ogórki konserwowe

Tradycyjne ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 1654

Ogórki konserwowe w mojej spiżarni muszą być: jedne w mocniejszej zalewie, inne w łagodniejszej, z liściem selera lub z papryczką chili. Oto moja wersja podstawowa/tradycyjna.

Składniki

  • ogórki małe
  • do każdego słoika:
  • marchew
  • liść selera
  • czosnek 2 ząbki
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • pieprz ziarnisty 3 ziarna
  • zalewa:
  • woda 5 szklanek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 3 łyżki
  • cukier 6 łyżek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę.
    Marchew obieramy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy, dzielimy na ząbki.
    Z podanych składników zagotowujemy zalewę.
    Do każdego słoika /400-450 ml/na dno wkładamy liść selera i wsypujemy gorczycę, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie układamy ogórki przekładając je słupkiem marchwi i ząbkami czosnku.Napełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń