Do góry

Sałatki Przepis na:

Turecka sałatka Kisir

Turecka sałatka Kisir

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 748

Dodano: 27.09.2017

Odsłon: 7557

Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję. Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca  i pyszna . Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.   Polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :) TAFADALO! Proszę do stołu :)

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała puszka złocistej kukurydzy
  • 1 puszka cieciorki
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielony kumin do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i świeżozmielony pieprz do smaku
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.

  2. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
    Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
    Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
    Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.

  3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.

  4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.

    Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. 
    Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
    Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. 

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń