Do góry

Desery Przepis na:

Tuszka karpia pieczona w cebuli

Tuszka karpia pieczona w cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Tuszka karpia pieczona w cebuli"

Składniki

  • 1
  • 5 kg karpia
  • 1 cały por
  • 1/2 limonki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki lubczyku i tymianku
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 łyżki masła. Jarzynka: 10 cebulek szalotek
  • 1 obrany i posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karpia wypatrosz, oczyść i umyj. W moździerzu utrzyj listki laurowe z zielem, czosnkiem i resztą przypraw do ryby. Wymieszaj je z sokiem z limonki. Posmaruj tym karpia, również od wewnątrz. Por obierz i umyj. Pokrój w talarki i obłóż rybę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 60 min.

  2. Szalotki obierz i pokrój. Wrzuć na rozgrzane masło, a gdy się zrumienią, wlej ocet i wino, wsyp cukier i czosnek. Mieszając, duś, aż sos odparuje. Wlej 3 łyżki wody, przypraw pieprzem i wymieszaj.

  3. Rybę oczyść z marynaty. Włóż ją do formy wysmarowanej masłem. Dookoła rozłóż cebulkę. Przykryj i piecz ok. 45 min w 160°C. Pod koniec zdejmij pokrywkę, by cebulka zrumieniła się.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń