Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto porzeczkowe

Ucierane ciasto porzeczkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto porzeczkowe"

Składniki

  • 1
  • 3 kg czerwonych porzeczek
  • 25 dag masła albo margaryny
  • 32
  • 5 dag cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • sól
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 7
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 30 dag śmietany kremówki
  • listki mięty do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do blachy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, kuleczki oderwać od gałązek. Masło albo margarynę utrzeć z 25 dag cukru, jedną torebką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka, ucierając. Mąkę pszenną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć.

  2. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Odłożyć około dwóch łyżek porzeczek do dekoracji, pozostałe rozsypać na cieście.

  3. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypać 7,5 dag cukru. Gotowy placek odstawić do wystudzenia.

  4. Śmietanę ubić z drugą torebką cukru wanilinowego. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z otworkiem w kształcie gwiazdki. Wystudzone ciasto przed podaniem pokroić na porcje. Każdą udekorować rozetką bitej śmietany, odłożonymi porzeczkami oraz listkiem mięty (melisy).

  5. ok. 75 minut.

  6. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamiast dekorować bitą śmietaną, można lekko oprószyć je cukrem pudrem, a jeszcze lepiej cynamonem. Nie mamy porzeczek? Wyko- rzystajmy agrest lub maliny.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń