Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z musem jabłkowym

Ucierane ciasto z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 5917

Łatwa, szybka, puszysta szarlotka

Składniki

  • Kasia lub inna margaryna 30 dag
  • cukier 1,5 szkl.
  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • jajko duże 8
  • mus jabłkowy 900ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka należy oddzielić od białek.
    Miękką margarynę należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając ucierać, dodawać kolejno po jednym żółtku.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać je porcjami do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko przy pomocy miksera.
    Białka ubić na sztywna pianę, delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać je w ciasto.
    Na dno formy posmarowanej tłuszczem wyłożyć 3/4 ciasta, lekko wyrównać, wyłożyć na nie mus jabłkowy, wyrównać.
    Łyżką, punktowo wyłożyć na mus pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać.
    Ciasto piec ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń