Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka pieczone z warzywami

Udka kurczaka pieczone z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 242

Dodano:

Odsłon: 13316

Smakowite, wartościowe, sycące danie jednogarnkowe

Składniki

  • 4 udka kurczaka (ja miałem podudzia, które wyfiletowałem z kości)
  • 1 brokuł, bez łodygi, podzielony na różyczki
  • 3 średnie marchewki, obrane, pokrojone w 1cm talarki
  • 250g pieczarek, obranych, pokrojonych na duże kawałki
  • 1 por, pokrojony w grube półtalarki
  • 1 duża cebula, obrana, grubo pokrojona
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w 1cm paski
  • pół żółtej papryki, pokrojonej w 1cm paski
  • 10-15 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • sok z połówki limonki
  • kilka łyżek oleju
  • 1-2 łyżki curry
  • 1-2 łyżki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki

  2. Podudzia kurczaka przyprawić solą, pieprzem i curry. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę porcji marchewki, pora, cebuli, czosnku, pieczarek i papryki. Całość posypać solą, pieprzem, papryką słodką i curry.

  3. Na warzywa przełożyć przyprawione podudzia kurczaka. Podudzia obłożyć różyczkami brokuła.

  4. Na mięso przełożyć resztę warzyw - marchewkę, pora, cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i pomidorki koktajlowe. Całość przyprawić dość mocno solą, pieprzem, papryką słodką i curry. Następnie skropić delikatnie olejem i sokiem z połówki limonki.

  5. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 80-90 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń