Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej

Udka kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1697

Dodano:

Odsłon: 522

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne udka z kurczaka marynowane w musztardzie francuskiej, dijon oraz miodzie. Posypane świeżą natką pietruszki, podane z sosem jogurtowym smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki- pęczek
  • sos jogurtowy:
  • jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, suszone pomidory Kamis
  • pietruszka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski, delikatnie posolić. W misce umieścić musztardę francuską i dijon oraz miód. Marynatę dokładnie wymieszać i natrzeć nią udka kurczaka. Zostawić na noc w lodówce.

  2. Następnego dnia posiekać świeżą pietruszkę, obsypać nią udka i ułożyć na papierze do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec około godziny, obracając co jakiś czas. W misce powinna nam zostać marynata, należy polewać nią mięsko, będzie mięciutkie a na końcu powinno się przyrumienić.

  3. Podawać z sosem jogurtowym - czyli zmieszać jogurt, łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu , przyprawę suszone pomidory KAMIS i najważniejszy składnik - drobniutko posiekaną natkę pietruszki. Gorące, pachnące udka i pyszny sos - palce lizać!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń