Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w sosie sojowym

Udka kurczaka w sosie sojowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2485

Dodano:

Odsłon: 233

Zaczęło się lato, ale niestety pogoda za oknem raczej nie rozpieszcza, dlatego na rozgrzanie zapraszam na soczystego kurczaka w mocno aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Proste, a jakie smaczne :)

Składniki

  • Udka kurczaka 6 szt.
  • MARYNATA
  • Sos sojowy ok. 200 ml
  • Czosnek 6-7 ząbków
  • Cebula biała 1 szt.
  • Majeranek 4-5 łyżeczek
  • Zioła prowansalskie 4-5 łyżeczek
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Przygotować marynatę:

    Cebulę i czosnek drobno posiekać (najlepiej za pomocą rozdrabniacza blendera).

    Do sosu sojowego dodać wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę i dokładnie wymieszać.

    Następnie każdy kawałek kurczaka bardzo dokładnie i obficie posmarować marynatą.

    Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i marynować najlepiej całą noc w chłodnym miejscu.

    Udka piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 200 stopni, w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę.

  2. Podawać z ulubionymi dodatkami.


  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń