Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka z figami w czerwonym winie

Udka kurczaka z figami w czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 5231

aromatyczne, oryginalne

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. usunąć z udek skórę, otoczyć kawałki w mieszance mąki i przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć udka, do momentu aż zbrozowieją. Udka odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min.

  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka i cebulę. Dodać liście laurowe, bulion z kurczaka, wino i figi (świeżych nie miałem dałem 10 suszonych fig, które przeciąłem na pół. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz 15 minut w temperaturze 180-190 *C

  3. Wyjąć kurczaka, fili, liście laurowe (wyrzucić). Płyn pozostały z pieczenia, przelać na patelnie, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, i mieszankę wody z mąką kukurydzianą. Gotować, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje.

  4. Przełożyć kurczaka i figi z powrotem na patelnie, mieszać , podgrzać. Na koniec posypać natką pietruszki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 18 grudnia 2010 Sprawdziłam jak smakuje to danie.Gratuluje ,naprawde dobre i to połaczenie smaków,świetne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 04 grudnia 2010 ciekawe połączenie napewno ciekawy smak .....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń