Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka w sosie śliwkowym

Udka z kurczaka w sosie śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2285

Dodano:

Odsłon: 1061

Udka z kurczaka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Mięso z udek jest delikatne i pełne smaku. Udka z kurczaka pieczone, smażone, duszone w sosie lub z grilla - pomysłów na udka jest wiele i wszystkie smakowite :) Pyszny i aromatyczny kurczak w śliwkowym sosie - 100% niepowtarzalnego smaku! Tani, szybki i banalnie prosty przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • oliwa lub olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.

  2. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

  3. Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa.

    Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń