Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udko z nadzieniem z pestkami dyni"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Oczyść udka z kurczaka, w górnej części oddziel mięso od kości, a kość wyjmij. Następnie umyj i osusz udka. Opłucz tymianek i poodrywaj listki. Umyj marchew, pokrój w kostkę, gotuj przez 3 minuty we wrzątku do miękkości i odcedź. Pokrój w kostkę rogaliki, wsyp do misy i zwilż mlekiem. Dodaj jajka, listki tymianku i marchew. Wszystko wymieszaj, dodaj pestki z dyni i dopraw solą.
„Kieszonki” w udkach napełnij przygotowanym nadzieniem i zepnij wykałaczkami. Włóż je do brytfanny i ułóż na nich plasterki masła. Piecz do przyrumienienia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C 40 minut.
Podczas pieczenia w razie potrzeby podlej wodą i skrop wypieczonym sosem. Nadziewane udka i sos rozłóż na talerze i udekoruj świeżymi ziołami. Możesz podać z gotowanymi ziemniakami i duszonymi warzywami.Źródło: Na żywo